Niet iemand,
niet iets, maar vrij!

Retraite

Wordt binnenkort gepland.

De grap van het ik

Weekend De grap van het ik


Je kent het misschien wel: je best doen om van gevoelens of gedachten van tekortschieten, minderwaardigheid, onvrede, angst, spanning of onvervuld zijn af te komen enerzijds, en streven naar een staat van vrede, geluk, vreugde of tevredenheid anderzijds. Best een intensieve bezigheid.

Het drama is dat het niet lukt. En dat verwijten we onszelf vaak ook nog. Of we blijven hopen door te geloven: het kost tijd of geduld. Of nog meer inspanning. Of meer wilskracht, wijsheid of wat dan ook.
Zo houden we het rad van tekort(schieten) in stand.

Nu is het zo dat het niet lukt en nooit zal lukken om de eenvoudige reden dat het niet kán lukken. En nee, dit ligt niet aan jou! Noch aan een ander of aan wat dan ook.
Het lukt niet omdat je er niet bent, laat staan dat jij in staat zult zijn om een leven te creëren dat jou bevalt en jou geeft wat je wenst.
De hele vicieuze cirkel van 'ik met mijn leven (dat anders kan worden)' of 'ik op weg naar geluk' is in zijn geheel illusoir.

Wij zijn er niet als ik, noch als mensen in relatie tot andere mensen, dieren, natuur en tienduizend dingen. Maar we zijn dit wél gaan geloven en ook daadwerkelijk gaan ervaren.
Maar ons geloof, onze aannames én onze ervaring foppen ons.

Er hoeft en kan niets worden gedaan om een ik of een leven te veranderen. Noch om de relatie met onszelf en anderen te verbeteren, te behouden, te waarderen ed. 
Hoe kan wat niet is veranderen? En door wie?
Toch kan ogenschijnlijke verandering plaatsvinden, want verandering is deel van de natuurlijke realiteit van leven zelf. Leven dat niet persoonlijk is. En als één onlosmakelijk, onkenbaar geheel verschijnt. 

In deze twee dagen duiken we in deze 'materie' aan de hand van woorden, beelden, muziek, opdrachten en oefeningen. 
Dit alles in een ontspannen sfeer waarin niets aangeleerd of afgeleerd dient te worden maar misschien kan gehoord worden wat zo natuurlijk en vanzelfsprekend is als wat.

Klik hieronder voor praktische info/data ed. 

Als het ik niet langer de hoofdrol speelt, noch enige bijrol, noch zichzelf als regisseur of toehoorder ervaart van zijn eigen film, is vrijheid wat overblijft. Maar dan wel voor niemand natuurlijk!

Praktische info/data De grap van het ik

Inschrijven

Wil jij een retraite, weekend of dag bijwonen?
Maak nu hier je keuze.

Kies een optie:(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.